Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

10:51 π.μ.
 

 

                                                    ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ  
ΓΙΑ ΤΟ ΈΚΤΑΚΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΚΕΔΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΤΩΝ Ο.Τ.Α.

 

Η τρικομματική κυβέρνηση -ΝΔ. ΠΑΣΟΚ. ΔΗΜΑΡ- πλήρως υποταγμένη στα κελεύσματα και τις διαθέσεις της τρόικας των δανειστών οδηγεί τους ΟΤΑ στην χρεωκοπία, τις υπηρεσίες σε διάλυση και σε ιδιωτικοποιήσεις και χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία.

Μετά την διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων μετά τις μειώσεις των συντάξεων και μισθών ,την εξαθλίωση και φτωχοποίηση των εργαζομένων και βιοτεχνών ,την δημιουργία στρατιών ανέργων, την υποβάθμιση και συρρίκνωση της δημόσιας εκπαίδευσης , την  υποβάθμιση και απορρύθμιση της υγειονομικής φροντίδας  προσπαθεί να διαλύσει και τον τελευταίο μοχλό κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής, με  κοινωνικές δράσεις  διαχρονικές και απότοκες της οικονομικής κρίσης την ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ.

Με την απόφαση της Κυβέρνησης για επιπλέον περικοπές της πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κατά 30%, μέσα στον θερμό Αύγουστο,  επιβεβαιώνεται με τον πλέον δραματικό τρόπο την κατάρρευση, δηλαδή, της αδυναμίας λειτουργίας των Δήμων και κατ’ επέκταση του κοινωνικού ρόλου της Αυτοδιοίκησης και την αδυναμία πληρωμής μισθών και υποχρεώσεων της τρίτους.
Με τις ρυθμίσεις για τους Φορείς Διαχείρισης Απορριμμάτων η δικομματική Κυβέρνηση του μνημονίου,  επιχειρεί να άρει  νομοθετικά κάθε  εμπόδιο,  στο  σχέδιο της για  την παραχώρηση της  διαχείρισης απορριμμάτων  στους ιδιώτες μέσω ΣΔΙΤ.
Οι Παιδικοί Σταθμοί, οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί, τα ΚΑΠΗ, το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», τα ΚΔΑΠ, τα κοινωνικά παντοπωλεία, τα Κέντρα Αλληλεγγύης για την ενίσχυση φτωχών, αστέγων, η παροχή συσσιτίων, ρούχων, φαρμάκων με τα νέα δεδομένα ή θα υπολειτουργούν ή θα κλείσουν.
Στον Άγιο Δημήτριο για το σχολικό έτος 2011-12 εντάχθηκαν στο επιδοτούμενο πρόγραμμα «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» 233 παιδιά και το σχολικό έτος 2012-13 μόλις 23 παιδιά. Αυτό σημαίνει πέραν της δραματικής μείωσης της επιχορήγησης και την αδυναμία σύναψη συμβάσεων με το απαραίτητο προσωπικό για την λειτουργία των σταθμών .
Η Εναλλακτική Κίνηση Πολιτών Αγίου Δημητρίου «ΜΕΤΕΧΩ» ήδη στις δημοτικές εκλογές 2010 έκανε   προτάσεις  για μέτρα άμεσης οικονομικής ανακούφισης καθώς και  προτάσεις για τη δημιουργία υποδομών υποστήριξης  οικονομικά πληττομενων.  Δημιουργία και ενίσχυση συλλογικών δράσεων και δικτύων  κοινωνικής αλληλεγγύης  των δημοτών για την αντιμετώπιση της  κρίσης.
Δυστυχώς η  πλειοψηφία των αιρετών των ΟΤΑ εδώ και αρκετά χρόνια όχι μόνο αρνιόταν να δει την καταστροφή που ερχόταν από τα μνημόνια, από την εφαρμογή του Καλλικράτη κλπ, αλλά πολλές φορές οι ΟΤΑ έπαιξαν τον ρόλο του λαγού για την εφαρμογή των αντιλαϊκών πολιτικών και της διάλυσης των εργασιακών σχέσεων.
Ακόμα και σήμερα στο πλαίσιο των διεκδικήσεων τους προς την κεντρική εξουσία οι αιρετοί «ξεχνάν» να μιλήσουν για την εφεδρεία για την κατάργηση των κενών οργανικών θέσεων για την απαγόρευση των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού.

Προτείνουμε


Δημοτικά Συμβούλια και λαϊκές συνελεύσεις με συμμετοχή του λαού ενημέρωση των δημοτών για την διαμορφούμενη κατάσταση .
Υποστήριξη και ενίσχυση συλλογικών δράσεων και δικτύων  κοινωνικής αλληλεγγύης που έχουν αναπτυχθεί στον δήμο μας.
Να πρωτοστατήσουμε στις γειτονιές, που γνωρίζουμε καλά και να ενεργοποιήσουμε τις κοινωνικές δυνάμεις που πλήττονται καθημερινά.
Δήμος – εργαζόμενοι στον Δήμο και δημότες να υπερασπιστούμε την Αυτοδιοίκηση. Ενεργή συμμετοχή  στις κινητοποιήσεις των ΠΕΔ και της Κ.Ε.Δ.Ε.

 

 

Εναλλακτική Κίνηση Πολιτών Αγίου Δημητρίου ΜΕΤΕΧΩ

 

 

                                                                       
 
 
                                                                            ***

 



 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

( ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ & ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ)

 

Η σημερινή Τοπική Αυτοδιοίκηση περνάει την μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία του θεσμού .

Ήδη την τελευταία τριετία έχουμε μείωση των πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για λειτουργικές δαπάνες (ΚΑΠ) κατά 60% και της επιχορήγησης για επενδύσεις (ΣΑΤΑ) κατά 55%.

 

Η συνέχιση της πολιτικής υποταγής στην οικονομική πολιτική της τρόικας και του μνημονίου από την  Κυβέρνηση για επιπλέον περικοπές στους πόρους των ΟΤΑ επιβεβαιώνει με τον πλέον  δραματικό τρόπο την κατάρρευση της λειτουργίας των Δήμων και κατ΄ επέκταση την κατάλυση του κοινωνικού ρόλου του θεσμού και την αδυναμία πληρωμής  μισθών και άλλων υποχρεώσεων.

Ο μνημονιακές πολιτικές και οι εφαρμοστικοί νόμοι θέλουν την αυτοδιοίκηση στα χέρια ιδιωτών  και χρεοκοπημένη .

 

Οι απολύσεις είναι τώρα στην ατζέντα……Σε τρεις δόσεις!!! τέλη Ιουλίου, τέλη Αυγούστου και τέλη Σεπτεμβρίου…..

      Μέχρι τέλη Ιουλίου θα ενταχθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας 4.200 υπάλληλοι:

ü   2.400 σχολικοί φύλακες.

ü  Καθαρίστριες σχολείων και σχολικοί τροχονόμοι…

ü   1.000 έως 1500 από τους συνολικά 2.500 εκπαιδευτικούς της β’  βάθμιας εκπαίδευσης από ειδικότητες που έχουν πλεονάζον προσωπικό (γυμναστές, καθηγητές πληροφορικής κλπ)

ü  500-1000 υπάλληλοι άλλων υπουργείων από τους περίπου 3.000 που οι θέσεις τους με βάση τα νέα οργανογράμματα καταργούνται, αρχής γενομένης από 50 υπαλλήλους του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

     Η δεύτερη και τρίτη δόση μέχρι τέλη Αυγούστου και Σεπτεμβρίου αντίστοιχα, θα αφορούν:

ü  Τους  3.500 έως 4.000 δημοτικούς αστυνομικούς. 

ü   Τους 1.500 εκπαιδευτικούς που έχουν δηλώσει αδυναμία να διδάξουν..

ü   Τους  2 έως 2.500 υπαλλήλους άλλων υπουργείων που θα «περισσέψουν» από το πρώτο κύμα……

ü  Με κατάργηση  των  Νομικών  Προσώπων  των Παιδικών Σταθμών, του Αθλητισμού  Πολιτισμού και της Πρόνοιας, με διαδικασίες εξπρές,  μέσω  προεδρικού  διατάγματος θα απολυθούν και οι εργαζόμενοι σε αυτά.

 

Η Εναλλακτική Δημοτική Κίνηση Αγίου Δημητρίου ΜΕΤΕΧΩ καλεί τους δημότες να στηρίξουν τον αγώνα για την σωτηρία των Δήμων. Έναν αγώνα που αφορά ευρύτατα λαϊκά στρώματα και είναι αντιμνημονιακός αγώνας που δίνουν από κοινού οι αιρετοί εκπρόσωποι των δημοτών, οι εργαζόμενοι στους δήμους αλλά και συλλογικοί φορείς και δημότες .

Προτείνουμε :

 

§  Ανοιχτά δημοτικά συμβούλια με πρόσκληση όλων των εμπλεκομένων κοινωνικών φορέων, των εργαζομένων και των δημοτών (σύλλογοι γονέων, εκπαιδευτικών, κινήματα πόλης, ομάδες αλληλεγγύης, κ.λπ.).

§  Ανάρτηση πανώ και διανομή υλικού για την καλύτερη δυνατή ενημέρωση του κόσμου.

§  Συνεργασία Δημου με το σωματείο εργαζομένων και από κοινού εκδηλώσεις

§  Ανοιχτές συνελεύσεις στις πλατείες των δημοτικών σχημάτων με συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων, ενημέρωση των δημοτών – χρηστών των υπηρεσιών που θα καταργηθούν, πρόσκληση για δικές τους αντιδράσεις και συμμετοχή στις πραγματοποιούμενες συλλογικές κινητοποιήσεις.

Εναλλακτική κίνηση δημοτών Άγιου Δημήτριου ΜΕΤΕΧΩ




 

 
 
 

 
***
 

 
 

 




ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
 
 
 
Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας αποφάσισε ομόφωνα και διαβεβαίωσε ότι οι δήμοι δεν πρόκειται να συνηγορήσουν στο μέτρο της οριζόντιας διαθεσιμότητας των εργαζομένων . Η  Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής (Π.Ε.Δ.Α)  αποφάσισε να αρνείται ως Αυτοδιοίκηση κάθε συμμετοχή και συνευθύνη στα σχέδια για διαθεσιμότητα και απολύσεις εργαζομένων τώρα και στο μέλλον.
Παράλληλα (ΚΕΔΕ-ΠΕΔΑ) αποφάσισαν κινητοποιήσεις  που θα περιλαμβάνουν κλιμακούμενα κλεισίματα των Δήμων, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας μαζί με τους εργαζόμενους και πρωτότυπες ενέργειες προβολής των αιτημάτων στο κέντρο των πόλεων και κυρίως στο κέντρο της Αθήνας.
Την στιγμή που  τα συλλογικά όργανα των αιρετών της αυτοδιοίκησης (ΠΕΔΑ-ΚΕΔΕ) και οι σύλλογοι εργαζομένων στους Δήμους με το κεντρικό συλλογικό τους όργανο (ΠΟΕ-ΟΤΑ) συντονίζουν τον αγώνα με κοινές δράσεις αγώνα ,η  Δημοτική Αρχή του Δήμου Αγίου Δημητρίου έστειλε στην κεντρική διοίκηση περιληπτική λίστα στοιχείων αριθμού εργαζομένων στο Δήμο. Είναι πολιτικά υπεύθυνη διότι συναίνεσε στην αποστολή καταστάσεων με στοιχεία των εργαζομένων για διαθεσιμότητα στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Και σαν να μην έφτανε αυτό, την επόμενη ημέρα του Δημοτικού Συμβουλίου, στην οποία αποφασίσθηκε η μη περαιτέρω αποστολή στοιχείων, υιοθετώντας πρόταση εκτός της ΠΕΔΑ και του Συλλόγου Εργαζομένων, στάλθηκαν «ως ….δια μαγείας» και στοιχεία υπαλλήλων Νομικών Προσώπων.
Καταγγέλλουμε την Δήμαρχο και την δημοτική αρχή γιατί με την ανωτέρω ενέργεια συναίνεσε στην αποστολή  καταστάσεων εργαζομένων. Είναι συνένοχη διότι αφενός αγνόησε τις αποφάσεις του συλλογικού της οργάνου αφετέρου νομιμοποίησε την διαδικασία που η τρόϊκα και η μνημονιακή κυβέρνηση θέλει να επιβάλει με στόχο την απόλυση εργαζομένων και τη διάλυση του θεσμού της αυτοδιοίκησης.
Την ίδια στιγμή που παραπλανά τους δημότες  ότι μαζί με άλλους αιρετούς ασκεί «αντιμνημονιακή» διοίκηση.
Η πολιτική ευθύνη της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Αγίου Δημητρίου είναι μεγάλη γιατί :
·         Συναίνεσε  στις πολιτικές ενέργειες της μνημονιακής κυβέρνησης οι οποίες απαξιώνουν χιλιάδες εργαζόμενους .
Εβαλε το κεφάλι  των εργαζομένων στη λαιμητόμο της απόλυσης με το μνημόνιο 3, «έκτρωμα» που μόνο στόχο έχει τη ΔΙΑΛΥΣΗ του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

    Συναίνεσε στην ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών του Δήμου με το  να εκχωρεί αρμοδιότητες ΟΤΑ σε άγνωστες και  αδιαφανείς «Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις» και «Αναπτυξιακές Συμπράξεις» νομιμοποιώντας την πολιτική των μνημονίων στην εργασία, με την πλήρη ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και την εφαρμογή ενοικιαζόμενης εργασίας.
Καλούμε σε συνεργασία όλους τους φορείς, συλλόγους, παρατάξεις , δημότες κ.λ.π. να δημιουργήσουμε δίκτυα κοινωνικής αλληλεγγύης και προστασίας των δημοτών από την λαίλαπα των μέτρων και δίκτυο πίεσης για την κατάργηση των μνημονίων.
Να στηρίξουμε τον αγώνα των εργαζομένων που υπερασπίζονται  το δικαίωμά στην εργασία και παλεύουν  για την αξιοπρεπή διαβίωση των οικογενειών τους.

 

 

                                                                   ***
 
 

 
 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η εναλλακτική κίνηση πολιτών Αγίου Δημητρίου «ΜΕΤΕΧΩ» θεωρεί  κατάπτυστο, απαράδεκτο και αντιδημοκρατικό  το έγγραφο, με το οποίο  ο Υπουργός Εσωτερικών  ζητά από τους Δήμους και τις Περιφέρειες την αποστολή στοιχείων για τον αριθμό αλλοδαπών βρεφών και νηπίων ανά χώρα προέλευσης που εξυπηρετούνται στους Παιδικούς και Βρεφ/κους σταθμούς, για  να απαντήσει σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Παναγιώταρου.
Σύμφωνα με τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (άρθρο 214, παράγραφος 2) οι δημοτικές αρχές διασφαλίζουν το δικαίωμα πρόσβασης όλων των δημοτών και κατοίκων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς ανεξαρτήτως εθνικότητας, θρησκείας, φύλου, γλώσσας, φυλετικής ή κοινωνικής ομάδας στην οποία ανήκουν.
Αντί η κυβέρνηση του μνημονίου να απειλεί μωρά, καλό θα ήταν να αναμετρούσε τις πομπές της, όταν πολλά από αυτά τα μωρά έμειναν έξω από την κοινωνική φροντίδα με τις εφιαλτικές περικοπές που έκανε στην Αυτοδιοίκηση, που βρίσκεται υπό κατάρρευση.
Στην ρατσιστική προπαγάνδα της φασιστικής συμμορίας της Χρυσής Αυγής, χρειάζεται επαγρύπνηση και έμπρακτη αντίσταση από ένα πλατύ λαϊκό μέτωπο που πρέπει να συγκροτηθεί στην κοινωνία, που θα απομονώσει τις φασιστικές και ρατσιστικές αντιλήψεις και πρακτικές που δυστυχώς λόγω των μνημονιακών πολιτικών εξαθλίωσης της κοινωνίας «ψαρεύουν σε θολά νερά».

Καλούμε την δημοτική αρχή του Δήμου Αγίου Δημητρίου να μην ανταποκριθεί στο ανωτέρω έγγραφο και να το καταγγείλει με τον πιο
 σαφή τρόπο.
Εναλλακτική κίνηση δημοτών Άγιου Δημητρίου ΜΕΤΕΧΩ







                                                                    ***

 



ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2012
Η μνημονιακή κυβέρνηση -ΝΔ. ΠΑΣΟΚ. ΔΗΜΑΡ- πλήρως υποταγμένη στα κελεύσματα και τις διαθέσεις της τρόικας και των δανειστών , θέλει να ολοκληρώσει το έργο του ξεπουλήματος κάθε δημόσιου χώρου αλλά και υπηρεσιών και ιδιαίτερα κοινωνικών υπηρεσιών.
Μετά την διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων μετά τις μειώσεις των συντάξεων και μισθών ,την εξαθλίωση και φτωχοποίηση των εργαζομένων και βιοτεχνών ,την δημιουργία στρατιών ανέργων, την υποβάθμιση και συρρίκνωση της δημόσιας εκπαίδευσης , την  υποβάθμιση και απορρύθμιση της υγειονομικής φροντίδας  προσπαθεί να διαλύσει και τον τελευταίο μοχλό κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής, την ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ.
Η κυβέρνηση και η τρόικα, στα πλαίσια της μνημονιακής καταστροφής, οδηγούν τους Δήμους σε πλήρη διάλυση και προωθείται η ιδιωτικοποίηση βασικών τους υπηρεσιών.
Απέναντι σε αυτή την αδίστακτη πολιτική, η εναλλακτική κίνηση ΜΕΤΕΧΩ  στηρίζει ολόψυχα τους αγώνες των εργαζομένων του δήμου Αγ. Δημητρίου και συμμετέχει στη συγκέντρωση-κατάληψη ,ώστε να συντονίσουμε τον αγώνα σε τοπικό επίπεδο ενάντια στα μέτρα εξαθλίωσης της κοινωνίας.

Χρέος μας είναι η ανατροπή αυτής της πολιτικής

Καλούνται τα μέλη και οι φίλοι της εναλλακτικής κίνησης ΜΕΤΕΧΩ  να στηρίξουν με την παρουσία τους και την συμμετοχή  τους τις κινητοποιήσεις.

Εναλλακτική κίνηση δημοτών Άγιου Δημητρίου ΜΕΤΕΧΩ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου