Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

12:24 μ.μ.

Συνέντευξη του Θανάση Βάσιου

Posted: Δεκεμβρίου 11, 2010 in Δημοτικές 2010, Διάφορα
1
Συνέντευξη του Θανάση Βάσιου στην εφημερίδα «Ενεργός Δημότης νοτίων προαστίων»
-Κύριε Βάσιο πως κρίνετε το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης,
για τη νεοφώτιστη παράταξή σας;

Αν λάβουμε υπόψη το χαρακτηρισμό νεοφώτιστη που δίνετε για την παράταξή μας και τις αδυναμίες που πηγάζουν από την παρθενική μας εμφάνιση στις δημοτικές εκλογές όπως, έλλειψη αναγνωρισιμότητας, έλλειψη εμπειρίας, ελλείψεις στην επικοινωνιακή μας πολιτική, το αποτέλεσμα μπορούμε να το κρίνουμε ως θετικό, παρόλο που οι προσδοκίες μας όσο περνούσαν οι μέρες γινόταν μεγαλύτερες.
-Το γεγονός ότι ένας στους 2,5 συνδημότες μας δεν προσήλθαν στις κάλπες, κατά πόσο σας προβληματίζει;
Ο νικητής των εκλογών σίγουρα ήταν η αποχή. Είναι ένα γεγονός που μας προβληματίζει και πιστεύω ότι πρέπει να αναλυθεί σοβαρά, να εντοπιστούν οι αιτίες και να μη μείνουμε σε μια επιφανειακή ανάγνωση. Μπορεί να φαίνεται σαν μια πρόσκαιρη έκφραση αντίδρασης και θυμού, αν όμως παγιωθεί θα καταστεί ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό πολιτικό φαινόμενο. Ιδιαίτερα μας προβληματίζει η αποχή των νέων.
-Στην τελευταία συνάντηση των μελών της παράταξής σας, αποφασίσατε τη δημιουργία τεσσάρων ομάδων παρέμβασης στα δρώμενα της πόλης. Οι ομάδες αυτές θα έχουν το ρόλο της σκιώδους δημοτικής αρχής ή της συμβολής στη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη;
Δεν μας αρέσουν οι σκιές. Θέλουμε να είμαστε χρήσιμοι. Οι θεματικές ομάδες θα μας βοηθήσουν να οργανωθούμε καλύτερα ως κίνηση, να αποκεντρώσουμε τη λειτουργία της, να έρθουμε σε επαφή με τους πολίτες, να εμπλουτίσουμε το πρόγραμμά μας, ώστε οι παρεμβάσεις μας στο Δημοτικό Συμβούλιο να εμπεριέχουν θέσεις και όχι αντιθέσεις. Δεν θα διστάσουμε βέβαια, αν χρειαστεί, να εκφράσουμε την αντίθεσή μας σε ενέργειες που θα θίγουν τα συμφέροντα των δημοτών. Η βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη είναι ένας από τους στόχους μας.
-Ποιο θα είναι το πρώτο θέμα που στοχεύετε να φέρετε προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο μετά την ανάληψη των καθηκόντων σας;
Ένα θέμα που είναι εξαιρετικά επείγον και αφορά στην άμεση λειτουργία του 4ου Λυκείου και την επίσπευση των διαδικασιών για την κατασκευή νέου διδακτηρίου.
-Υπηρετείτε τη δημόσια εκπαίδευση στον Άγιο Δημήτριο για περισσότερα από είκοσι χρόνια. Πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα με τις κτιριακές υποδομές των σχολείων στην πόλη μας;
Όπως προανέφερα άμεση και επιτακτική ανάγκη είναι η κατασκευή νέου διδακτηρίου για το 4ο Λύκειο. Η λειτουργία ενός ακόμη Λυκείου πρέπει να εξεταστεί άμεσα. Δεν μπορεί ο Άλιμος με 8 Δημοτικά να έχει 4 Λύκεια και ο Άγιος Δημήτριος με 20 Δημοτικά να έχει μέχρι σήμερα 3. Πρέπει να προχωρήσουν με γρήγορους ρυθμούς η κατασκευή του 4ου Γυμνασίου στο τέρμα της οδού Βεργίνας και του 6ου Γυμνασίου στην οδό Μακρυγιάννη. Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει στα Νηπιαγωγεία. Σήμερα τα υπάρχοντα νηπιαγωγεία μετά βίας καλύπτουν τις ανάγκες για τα νήπια, για τα προνήπια ούτε λόγος. Με την ολοκλήρωση σε λίγο της κατασκευής των 9ου και 7ου Νηπιαγωγείων, θα υπάρξει κάποια βελτίωση, όμως πρέπει να επισπευσθούν οι διαδικασίες για το 2ο Νηπιαγωγείο, όπως και για το 11ο. Για τα δημοτικά, η λειτουργία τους ως ολοήμερα απαιτεί ποιοτικές παρεμβάσεις (Τραπεζαρίες, εργαστήρια πληροφορικής, εικαστικών κλπ.).
-Τι είδους κοινωνικά μέτρα θα προτείνατε να λάβει η νέα Δημοτική αρχή προς όφελος των δημοτών;

Πριν ακόμη διαμορφώσουμε το πρόγραμμά μας, ως κίνηση από τον Ιούλιο με αφορμή την οικονομική κρίση, είχαμε καταθέσει τις προτάσεις μας για τα κοινωνικά μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν άμεσα. Μέχρι και από πού θα μπορούν να εξοικονομηθούν οι πόροι μιλούσαμε. Προτείνουμε λοιπόν έκδοση κάρτας κοινωνικής αλληλεγγύης, δημιουργία κοινωνικής επιχειρηματικότητας, κοινωνικό παντοπωλείο, κοινωνικό φαρμακείο κλπ, παροχή ιατρικών υπηρεσιών από τα δημοτικά ιατρεία σε όλους τους ανασφάλιστους δημότες, ειδικό ταμείο κοινωνικής συμπαράστασης, σύσταση γραφείου ανέργων στο Δήμο σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ, δημιουργία νέων βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών και πολλά άλλα που είναι καταγεγραμμένα στο πρόγραμμά μας.
-Η παράταξη που ηγείσθε κατά πόσο θα συνεχίσει τη δράση της, έξω από την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου;
Μας ενδιαφέρει κυρίως η δράση μας έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο, γιατί θα μας δώσει την δυνατότητα οι παρεμβάσεις μας μέσα σ’ αυτό να είναι ουσιαστικότερες. Η συμμετοχή των μελών της κίνησης στα κινήματα που υπάρχουν στην πόλη, για τον Ασύρματο, για την προστασία του ρέματος της Πικροδάφνης, για την απομάκρυνση των κεραιών, είναι δεδομένη και υπαρκτή. Θα επιδιώξουμε καλύτερη συνεργασία με τους συλλόγους γονέων όπως και με όλους τους φορείς που δραστηριοποιούνται στο δήμο μας.
-Η παράταξη ΜΕΤΕΧΩ κατά πόσο πολυσυλλεκτική είναι;
Η κίνησή μας από την ίδρυσή της και καθ’ όλη τη λειτουργία της μέχρι σήμερα είναι ανοιχτή σε όλους τους δημότες, χωρίς δεσμεύσεις από κανένα κόμμα και χωρίς αποκλεισμούς. Στο ψηφοδέλτιό μας συμμετείχαν πολίτες από διάφορους πολιτικούς χώρους, μέλη της κίνησής μας είναι, επίσης, από διάφορους πολιτικούς χώρους. Οι πολίτες που μας ψήφισαν προέρχονται απ’ όλο το πολιτικό φάσμα. Φιλοδοξούμε οι πολίτες να μετέχουν ενεργά σ’ όλα τα ζητήματα που τους αφορούν. Η συλλογή ψήφων δεν είναι για μας αυτοσκοπός.
-Κατά τη γνώμη σας ο πολίτης με ποιο τρόπο μπορεί να ΜΕΤΕΧΕΙ ενεργά στα κοινά της πόλης μας;
Στο πρόγραμμά μας είχαμε προτείνει την ιδέα να καταρτίζεται ο προγραμματισμός και ο προϋπολογισμός του Δήμου από τους ίδιους τους πολίτες. Μιλάμε για το συμμετοχικό προϋπολογισμό, όπου ο ίδιος ο πληθυσμός της πόλης καθορίζει ποια έργα πρέπει να πραγματοποιήσει η διοίκηση. Με αυτό τον τρόπο δίνονται κίνητρα στον πολίτη να μετέχει ενεργά και να εκπαιδεύεται ώστε να θέτει το συλλογικό συμφέρον πάνω από το πολύ στενό προσωπικό. Εμείς θα προσπαθήσουμε με αποκεντρωμένες συγκεντρώσεις στις γειτονιές με αφορμή διάφορα θέματα, να ακούσουμε τους πολίτες γιατί στόχος μας είναι όσοι μένουν στον Άγιο Δημήτριο να μην είναι απλά κάτοικοι αλλά ενεργοί δημότες.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου