Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

9:28 π.μ.

 

Posted: Ιανουαρίου 9, 2013           
 
Βασίλης Κουτσοβασίληςτου Βασίλη Κουτσοβασίλη*
Ένας «μη κυβερνητικός οργανισμός» ( ΜΚΟ) είναι ένας νομικά συγκροτημένος οργανισμός που δημιουργήθηκε από φυσικά ή νομικά πρόσωπα που λειτουργεί ανεξάρτητα από κάθε κυβέρνηση. Ο όρος μη κυβερνητικές οργανώσεις (Μ.Κ.Ο.) αποτελεί νεολογισμό και αποδίδει στα ελληνικά τον αγγλικό όρο Non-Governmental Organisations (NGOs). Ο όρος χρησιμοποιήθηκε αρχικά στο άρθρο 71 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ. Ακριβής ορισμός του δεν υπάρχει.
Σε μια εποχή έντονης οικονομικής κρίσης, με την ανεργία να καλπάζει στο 25%, τις αποδοχές μισθωτών και εργαζομένων να μειώνονται, στον προϋπολογισμό του 2012 – και αφού είχαν μεσολαβήσει δυο σκληρά μνημόνια -, είχαν εγγραφεί 175 εκατ. ευρώ που θα κατευθύνονταν προς διάφορες ΜΚΟ.
Αλλά και παλιότερα , την εποχή της ισχυρής Ελλάδας του Σημίτη και του κιμπάρη υπουργού Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου το χρήμα έρεε στις ΜΚΟ. Η ίδια ροή εξακολούθησε«σεμνά και ταπεινά» και τα επόμενα χρόνια επι Κ. Καραμανλή. Ύστερα, λοιπόν, από δημοσίευμα εφημερίδας η εισαγγελική παραγγελία ζητά να ελεγχθούν οι χρηματοδοτήσεις (από το Δημόσιο και την Ε.Ε.) και οι δραστηριότητες 600 ΜΚΟ που έδρασαν ή δρουν από το 1997 έως σήμερα.
Το απόστημα αρχίζει να σπάει ;;… Η άσκηση κακουργηματικών διώξεων εναντίον 14 ατόμων της ΜΚΟ «Ο Κύκλος της Πάτμου» που επιχορηγήθηκε με 9,5 εκατομμύρια ευρώ από το ελληνικό Δημόσιο, αλλά όπως φαίνεται έστελνε τα λεφτά σε λογαριασμό αγγλικής τράπεζας, στο Λονδίνο, ανοίγει το φάκελο ενός τεράστιου σκανδάλου: Αυτό, των επιχορηγήσεων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, που επιχορηγούνταν με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, τα προηγούμενα χρόνια. Σύμφωνα με άρθρα εφημερίδων ( ΒΗΜΑ, ΕΘΝΟΣ, ηλεκτρονικές εφημερίδες κ.λ.π) παρουσιάζουν στοιχεία, ονόματα και πρόσωπα. Για να ξέρουμε επιτέλους πού πάνε τα λεφτά μας και ποια είναι η (αληθινή) κρίση που πληρώνουμε. Α! Και ότι δεν τα φάγαμε όλοι μαζί…
Αν εξαιρέσει κανείς έναν μικρό αριθμό ΜΚΟ που προσφέρουν πράγματι μεγάλο έργο, όπως π.χ. οι Γιατροί του Κόσμου, UNICEF, GREENPEACE, πάρα πολλών είναι σκοτεινός ο ρόλος και ποτέ δεν ζητήθηκε λογαριασμός για το τι πραγματικά κάνουν και πού διοχετεύθηκαν τα χρήματα που τους δόθηκαν.
Συνολικά στα δέκα χρόνια, από το 2000 μέχρι το 2010, δόθηκαν σε 431 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) 115.388.814 ευρώ. Τα περισσότερα δόθηκαν το 2003, ήτοι 18.095.076 ευρώ!…

Το χρυσό μετάλλιο στις χρηματοδοτήσεις λαμβάνει το υπουργείο Εξωτερικών. Το υπουργείο Υγείας, επίσης, ως τις 22 Αυγούστου 2012 -με βάση στοιχεία που δημοσίευσε το Βήμα – διέθεσε ποσό 35,8 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς να αναφέρεται αναλυτικά σε ποιά ΜΚΟ πήγαν τα χρήματα ! Το υπουργείο Πολιτισμού έδωσε 18,2 εκατ ευρώ, χωρίς σαφή αναφορά πού δόθηκαν τα χρήματα σε επιστημονικούς, πολιτιστικούς οργανισμούς και ιδρύματα αλλά και σε διεθνείς οργανισμούς.
Τα χρήματα δόθηκαν σε ΜΚΟ με περίεργα ονόματα και περίεργες δραστηριότητες.
Ενδεικτικά :
Ποσό 600.000 ευρώ έλαβε κοινοπραξία πέντε ΜΚΟ για πρωτοβουλία σχετικά με την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.
Ποσό 3,4 εκατ ευρώ έλαβε το Ευρωπαικό Κέντρο Δημοσίου Δικαίου και 2,6 εκατ ευρώ το Κέντρο Ευρωπαικού Συνταγματικού Δικαίου από το ΥΠΕΞ. Το πρώτο μάλιστα έλαβε το 2005 ποσό 60.000 ευρώ για να δημιουργήσει παράρτημα στο Ιράν, ενώ το δεύτερο εισέπραξε το 2005 ποσό 50.000 ευρώ για τη δημιουργία ινστιτούτου στην Ακαδημία Επιστημών της Μολδαβίας !
Τον Αύγουστο 2012 με εντολή του πρωθυπουργού , δεσμεύτηκαν(πάγωσαν) όλες οι πιστώσεις που είναι εγγεγραμμένες στον κρατικό προϋπολογισμό του 2012 και αφορούν επιχορηγήσεις προς μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) και σωματεία.
ΜΚΟ – ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ –ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Οι ΜΚΟ χρησιμοποιήθηκαν (εκτός των άλλων) και ως όχημα για την διάλυση των εργασιακών σχέσεων ,την νομιμοποίηση των ελαστικών μορφών εργασίας και την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων.
Μέσα από τα προγράμματα «ΤΟΠικά Σχέδια για Απασχόληση» (ΤΟΠ.Σ.Α), το πρόγραμμα «κοινωφελούς εργασίας» και το και το πρόγραμμα ΤΟΠΕΚΟ που συμμετέχουν ΜΚΟ αποτελούν τον δούρειο ίππο της αποσάθρωσης της εργασίας και των μισθών .
Πιο συγκεκριμένα το προγράμματα αυτά διευρύνουν και «επισφραγίζουν» τις ελαστικές σχέσεις εργασίας καταργώντας στην πράξη τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Διαιωνίζουν και ενισχύουν το καθεστώς της εργασιακής ομηρίας και την ευελιξία των κυβερνήσεων σε ρουσφετολογικές- πελατειακές προσλήψεις. Οι άνεργοι βαφτίζονται «ωφελούμενοι» και αποκτούν ψευτοαπασχόληση για πέντε ή τρεις μήνες με μισθό 500 ευρώ περίπου. Την ίδια στιγμή η απαγόρευση προσλήψεων μόνιμου προσωπικού έχει δημιουργήσει στους δήμους, στις περιφέρειες, και στα νοσοκομεία ελλείψεις προσωπικού απαραίτητο για να καλυφθούν οι ανάγκες των υπηρεσιών τους. Η κυβέρνηση με την εφαρμογή του Καλλικράτη παραδίδει τις κοινωνικές υπηρεσίες στο κεφάλαιο και ταυτόχρονα μέσω αυτών των προγραμμάτων τους εξασφαλίζει φτηνούς, κακοπληρωμένους και ενσωματωμένους εργαζόμενους.
Μέσω αυτών των προγραμμάτων ανακυκλώνεται η ανεργία η γκρίζα ζώνη μεταξύ, ανεργίας-μερικής απασχόλησης-εργασίας που επιβάλει η σημερινή πολιτική της ΕΕ, εκμεταλλεύεται την πραγματική ανάγκη των ανέργων που μαζικά παράγει η αντιλαϊκή πολιτική για να υποκύψουν σε ακόμη πιο φτηνές εργασιακές σχέσεις, παραιτούμενοι από κάθε εργασιακό δικαίωμα. Οι μορφές ελαστικής-επισφαλούς εργασίας-ομηρίας που γιγαντώνονται, συμπιέζουν όχι μόνο τους άνεργους αλλά όλους τους εργαζόμενους.
Προκλητική, σκανδαλώδη και αντικοινωνική είναι και η διαχείριση του προγράμματος, «ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ», σύμφωνα με τον κανονισμό που διαμόρφωσε η κυβέρνηση και η ΕΕ
Το πρόγραμμα “Κοινωφελής Εργασία” αφορά την πρόσληψη ανέργων σε θέσεις απασχόλησης που δημιουργούνται σε Δικαιούχους – Φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα (Σωματεία, Ιδρύματα, Εταιρείες Αστικού Δικαίου κ.α.) Οι θέσεις απασχόλησης δημιουργούνται σε συνεργασία με συμπράττοντες φορείς (Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης κ.α.) προκειμένου να υλοποιηθούν προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα. Η απασχόληση είναι ορισμένου χρόνου και ο κάθε ωφελούμενος – άνεργος συμμετέχει σε μία θέση εργασίας έως πέντε (5) μήνες (μέσα σε διάστημα 12 μηνών). Η καταβαλλόμενη αμοιβή στα άτομα, ανεξαρτήτως ειδικότητας και επαγγελματικής εξειδίκευσης, που απασχολούνται σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, τα οποία υλοποιούνται από φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και χρηματοδοτούνται από το ΕΠ “Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού”, ορίζεται σε 25 ευρώ ημερησίως και δεν θα ξεπερνάει τα 625 ευρώ μηνιαίως. Οι ασφαλιστικές εισφορές (εργοδότη και εργαζόμενου) των μισθωτών, στο σύνολό καλύπτονται από ειδικό Πρόγραμμα Απασχόλησης του ΟΑΕΔ.
Η νοσηρή κατάσταση που επικρατεί σε πολλές , μη κυβερνητικές οργανώσεις , απειλούν να τινάξουν στο αέρα τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας ύψους 188 εκ. ευρώ, καθώς δεκάδες από τους 125 φορείς που πήραν έγκριση για να προσλάβουν ανέργους, σήμερα δεν έχουν ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα για να τους πληρώσουν!
Το παράδοξο είναι ότι ενώ τα χρήματα έχουν εξασφαλιστεί (188 εκ. ευρώ με κοινοτική συμμετοχή), δεν μπορούν να τα απορροφήσουν οι φορείς στους οποίους ανατέθηκε η υλοποίηση 1.300 έργων κοινωφελούς εργασίας σε δήμους της χώρας.
Το χειρότερο, μάλιστα, είναι πως χιλιάδες από τους συνολικά 56.700 εργαζόμενους που προσλήφθηκαν μέσω ΜΚΟ για κοινωφελή εργασία σε δήμους, παραμένουν απλήρωτοι για διάστημα που υπερβαίνει τους τρεις μήνες!
Μέχρι σήμερα (Δεκέμβρης 2012) , οι πληρωμές που έχουν γίνει (δηλαδή τα χρήματα που πήραν στα χέρια τους οι εργαζόμενοι), ανέρχονται σε περίπου 30 με 40 εκ. ευρώ. Υπάρχουν δηλαδή άλλα 150 εκ. ευρώ, τα οποία έχουν μεν εξασφαλιστεί αλλά είναι άγνωστο πότε θα δοθούν στους εργαζόμενους.
Και αυτό γιατί δεκάδες από τις ΜΚΟ που πήραν έγκριση και πιστοποιήθηκαν για να κάνουν τα 1.300 έργα ύψους 188 εκ. ευρώ, αποδείχθηκαν «φούσκες» όταν έφθασε η ώρα να καταθέσουν τα δικαιολογητικά για να πάρουν τα χρήματα και να τα δώσουν στους εργαζόμενους!
Εργαζόμενοι που προσελήφθησαν μέσω ΜΚΟ στους δήμους δήμους Βύρωνα και Ηλιούπολης καταγγέλλουν μάλιστα ότι διάφορες ΜΚΟ δημιουργούνται πολλές φορές «με μοναδικό σκοπό να συμμετέχουν σε τέτοια προγράμματα για να εισπράξουν το 5% από τα έργα του ΕΣΠΑ», που ισοδυναμεί με μια αμοιβή κοντά στα 10 εκ. ευρώ την οποία θα μοιραστούν μόνο όσες ΜΚΟ καταφέρουν να εμφανίσουν δικαιολογητικά για να εισπράξουν το ποσό που αναλογεί στο έργο που έχουν υλοποιήσει.
Υπενθυμίζεται ότι στα προγράμματα εργασίας μέσω των ΜΚΟ απασχολούνται 56.700 άνεργοι με 5μηνες συμβάσεις και μισθό 625 ευρώ το μήνα.
Ο Δήμος Αγίου Δημητρίου αυτή τη στιγμή συνεργάζεται με τις παρακάτω ΜΚΟ:
ΑΜΚΕ ΑΘΗΝΑ, σε πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας.
ΑΝΟΔΟΣ, σε πρόγραμμα καταπολέμησης της φτώχιας μαζί με το Δήμο Αλίμου και την ΕΚΠΟΙΖΩ.
ΑΘΗΝΑ, μέσω της αναπτυξιακής σύμπραξης «Κοινωνική Παρέμβαση Αγ. Δημητρίου» στο πρόγραμμα ΤΟΠΕΚΟ- Τοπικό Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα συνεργασίας για τη γυναικεία απασχόληση στο Δήμο Αγ. Δημητρίου.
ΑΝΘΡΩΠΟΣ, σε πρόγραμμα εμβολιασμών.
Η συνεχιζόμενη υποχρηματοδότηση, η απαγόρευση προσλήψεων, η επερχόμενη διαθεσιμότητα και οι επικείμενες απολύσεις θα οδηγήσουν σε πλήρη κατάρρευση τις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων. Η δημοτική αρχή κινούμενη στη λογική της διαχείρισης προσπαθεί να λειτουργήσει τις κοινωνικές δομές μέσω των ΜΚΟ και των επιχορηγούμενων προγραμμάτων. Εκχωρεί με αυτό τον τρόπο ρόλους και δράση, που ως τώρα είχε ο Δήμος σε άγνωστες συμπράξεις, ενώ παράλληλα δημιουργεί και νομιμοποιεί ελαστικές μορφές απασχόλησης.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ κατέθεσαν επίκαιρη επερώτηση προς το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας με τα εξής ερωτήματα:
Α. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί προκειμένου να πληρώνονται έγκαιρα οι άνεργοι που εργάζονται σε αυτά τα προγράμματα;
Β. Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να σταματήσει η καταστρατήγηση στοιχειωδών εργασιακών δικαιωμάτων των ήδη εργαζόμενων στα προγράμματα αυτά;
Γ. Θεωρεί ότι είναι αξιοπρεπείς και νόμιμες εργασιακές σχέσεις που εισάγονται με τα προγράμματα αυτά;
Δ. Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει ώστε να σταματήσουν δημόσιες υπηρεσίες και νπδδ να καλύπτουν τις ανάγκες τους σε ανθρώπινο δυναμικό μέσω ενοικιαζόμενων εργαζομένων χωρίς εργασιακά δικαιώματα;
Ε. Προτίθεται να χρησιμοποιήσει αυτό το εργασιακό καθεστώς για να αποφύγει την κατάρρευση στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα μετά τις 2.000 απολύσεις μέσα στο 2012 και τις 25.000 μέσα στο 2013;
ΣΤ. Το «Εθνικό Σύμφωνο για την απασχόληση των Νέων» που έχει εξαγγείλει ότι πρόκειται να υλοποιήσει άμεσα και αφορά τη δημιουργία 80.000 θέσεων εργασίας μέσω ευρωπαϊκής χρηματοδότησης ύψους 150.000.000 ευρώ θα συνιστά συνέχιση κι εμβάθυνση της λογικής των Προγραμμάτων Κοινωφελούς Εργασίας;
Σημ. πηγές εφημερίδες : ΕΘΝΟΣ –ΒΗΜΑ- ΕΛ.ΤΥΠΟΣ, ηλεκτρονικές εφημερίδες http://aristeroblog.gr,, agrupnoipolites, http://www.iefimerida.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου