Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

9:32 π.μ.

Posted: Φεβρουαρίου 24, 2013

 

Καταφύγια για την κρίση
Τα τελευταία χρόνια ως λαός βιώνουμε τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, οι οποίες γίνονται περισσότερο οδυνηρές εξαιτίας των μνημονιακών πολιτικών, που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις. Η ύφεση που έχει ξεπεράσει αθροιστικά το 25%, μέγεθος που παραπέμπει σε πολεμικές καταστροφές, οδηγεί τη χώρα στη φτώχεια και την εξαθλίωση. Τα αρνητικά συναισθήματα απογοήτευση, απαισιοδοξία, απελπισία,  ανασφάλεια, φόβος, θυμός, οργή κυριαρχούν με ό,τι αυτά συνεπάγονται.
Είναι αλήθεια ότι δεν βιώνουν όλοι με τον ίδιο τρόπο τις συνέπειες. Αλλιώς τις βιώνει ένας μισθωτός που βλέπει το μισθό του να πετσοκόβεται και δεν μπορεί να ανταποκριθεί πλήρως στις ανάγκες της ζωής, διαφορετικά τις βιώνει ένας μερικά απασχολούμενος και χαμηλά αμειβόμενος μισθωτός που μόλις και μετά βίας καλύπτει τις βασικές ανάγκες. Με τραγικό τρόπο βιώνει τις συνέπειες ένας άνεργος, που γίνεται τραγικότερος, όταν σταματήσει η καταβολή του ισχνού επιδόματος ανεργίας και οι βασικές ανάγκες καλύπτονται, αν μπορούν αν καλυφτούν, μέσα στα στενά πλαίσια της οικογένειας. Με οδυνηρό τρόπο και μεγάλη αγωνία βιώνει τις συνέπειες ένας αυτοαπασχολούμενος επαγγελματίας ή μικροέμπορος που προσπαθεί με άνισο αγώνα να σταθεί όρθιος και να κρατήσει ζωντανή την επιχείρησή του, μην έχοντας στη διάθεσή του κάποιο μικρό επίδομα στην περίπτωση που δεν τα καταφέρει. Με μεγάλο άγχος, θυμό και οργή βιώνει τις συνέπειες ο νέος που βλέπει όλες τις πόρτες για καριέρα κλειστές. Υπάρχουν βέβαια και εκείνοι που βλέπουν την κρίση σαν ευκαιρία. Εκμεταλλευόμενοι την ανασφάλεια που νιώθουν οι εργαζόμενοι και αξιοποιώντας όλο το μνημονιακό οπλοστάσιο, που αφορά στις εργασιακές σχέσεις, προσπαθούν, όχι μόνο, να διατηρήσουν τα κέρδη τους αλλά και να τα αυξήσουν.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα και περισσότερο την περίοδο των γιορτών είχαμε μια έξαρση των πράξεων φιλανθρωπίας. Πράξεις όμως που περισσότερο γίνονται για προβολή και διαφήμιση αυτών που τις κάνουν και λιγότερο αντιστοιχούν στα αισθήματα της φιλευσπλαχνίας. Όταν μάλιστα γίνονται στα πλαίσια της λεγόμενης κοινωνικής ευθύνης από εταιρείες που με άλλες πράξεις τους , όπως περικοπές και απολύσεις, έχουν οδηγήσει αρκετούς ανθρώπους στην ανάγκη για φιλανθρωπία, τότε είναι το λιγότερο υποκρισία. Βέβαια πράξεις φιλανθρωπίας γίνονται και από ανθρώπους, που με το υστέρημα ή το περίσσευμά τους, χωρίς να το φωνάζουν, προσπαθούν κρυφά να βοηθήσουν το συνάνθρωπό τους.
Παράλληλα έχουν οργανωθεί δομές αλληλεγγύης από διάφορους φορείς και συλλογικότητες με έντονο το συναίσθημα της ενότητας με τους άλλους και έχουν ως στόχο την αλληλοβοήθεια και την στήριξη εκείνων που υποφέρουν από την κρίση. Άλλες δρουν τονίζοντας περισσότερο τα χαρακτηριστικά της φιλανθρωπίας και άλλες προσπαθούν να λειτουργήσουν ως δομές αυτοοργάνωσης, δράσης και μαζικής αντίστασης στις αντιδραστικές πολιτικές.
Αλλά και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι εκ των πραγμάτων είναι κοντά στους πολίτες, είναι αναγκασμένοι παρά τη μειωμένη χρηματοδότηση, που έχουν επιβάλλει τα μνημόνια, να ενισχύσουν τις κοινωνικές δομές ώστε να ανταποκριθούν στα προβλήματα, που έχουν δημιουργηθεί.
Προτεραιότητα σήμερα είναι να απλώσουμε ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας ώστε να εξασφαλίσουμε την επιβίωση και να αποφύγουμε την εξαθλίωση μεγάλης ομάδας συμπολιτών μας. Οι εξαθλιωμένοι πολίτες είναι ευάλωτοι στις πιέσεις και δεν μπορούν να αντισταθούν. Σ’ αυτό μπορούμε να συμβάλουμε όλοι.
Αν όμως μείνουμε μόνο στην επιβίωση και δεν οργανώσουμε την αντίσταση στις αιτίες που δημιουργούν τα προβλήματα, τότε και η επιβίωση στο άμεσο μέλλον θα κινδυνέψει. Θα είναι περισσότεροι αυτοί που έχουν ανάγκη απ’ αυτούς που θα μπορούν να προσφέρουν.
Επίκαιρο είναι το ποίημα του Μπέρτολτ Μπρεχτ, «Καταφύγια για τη νύχτα».
 Ακούω πως στη Νέα Υόρκη
Στη γωνιά της 26ης Οδού και του Μπροντ-γουαίη
Στέκει ένας άντρας κάθε βράδυ τους μήνες του χειμώνα
Και στους άστεγους που μαζεύονται βρίσκει ένα καταφύγιο για τη νύχτα
Κάνοντας εκκλήσεις στους διαβάτες.
Ο κόσμος έτσι δε θ’ αλλάξει.
Δε θα καλυτερέψουνε ανάμεσα στους ανθρώπους οι σχέσεις
Δε συντομεύει έτσι η εποχή της εκμετάλλευσης
Μα ωστόσο λίγοι άνθρωποι βρίσκουνε καταφύγιο για τη νύχτα
Για μια νύχτα τους φυλάγεις απ’ τον άνεμο
Το χιόνι που προορίζονταν γι’ αυτούς πέφτει στο δρόμο.
Σαν διαβάσεις τούτο ‘δω, μην κλείσεις το βιβλίο, άνθρωπε.
Λίγοι άνθρωποι βρίσκουνε καταφύγιο για τη νύχτα
Για μια νύχτα τους φυλάγεις απ’ τον άνεμο
Το χιόνι που προορίζονταν γι αυτούς πέφτει στο δρόμο
Μα ο κόσμος έτσι δε θ’ αλλάξει
Δε θα καλυτερέψουνε ανάμεσα στους ανθρώπους οι σχέσεις
Δε συντομεύει έτσι η εποχή της εκμετάλλευσης.
(Μπ. Μπρεχτ, Ποιήματα, εκδ. Σ.Ε.)

 Δομές αλληλεγγύης που υπάρχουν στο Δήμο μας
1. Δομές με την ευθύνη λειτουργίας από το Δήμο
Το Τμήμα Υγείας και Πρόνοιας στο οποίο υπάγονται η Κοινωνική Υπηρεσία, η Υγειονομική Υπηρεσία και τα ΚΑΠΗ προσπαθεί να υποστηρίξει τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες του Δήμου. Στο πλαίσιο αυτό λειτουργούν το Κοινωνικό Παντοπωλείο, ο Δημοτικός Λαχανόκηπος, τα Δημοτικά Ιατρεία και το Κοινωνικό Φαρμακείο. Επίσης ο Δήμος συμμετέχει με το Δήμο Νέας Σμύρνης στο Κέντρο πρόληψης από εξαρτησιογόνες ουσίες και προαγωγής Υγείας Ηλιος και στο Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού. Βρίσκεται σε εξέλιξη η δημιουργία και άλλων δομών μέσα από επιχορηγούμενα προγράμματα σε συνεργασία με γειτονικούς Δήμους και συμπράξεις με ΜΚΟ.
Με την με αρθμό 377/2012 απόφαση του δημοτικού συμβουλίου δίνεται η δυνατότητα απαλλαγής, σε ποσοστό 100%, δημοτικών φόρων ή τελών για Απόρους, Πολύτεκνους, Άτομα με αναπηρία και μείωσης στο 50% για Μονογονεϊκές οικογένειες, Τρίτεκνες οικογένειες και Δικαιούχους του Οικιακού Κοινωνικού Τιμολογίου (ΔΕΗ). Οι προϋποθέσεις ένταξης και τα δικαιολογητικά αναγράφονται στην παραπάνω απόφαση.
Χορηγούνται επίσης δωροεπιταγές κατά την περίοδο των γιορτών και έκτακτα χρηματικά βοηθήματα. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην Κοινωνική Υπηρεσία. Όλες οι αιτήσεις εξετάζονται από διαπαραταξιακή επιτροπή.
2.Δομές από άλλους φορείς στο πλαίσιο της αυτοοργάνωσης
Η Ανοιχτή Λαϊκή Συνέλευση Αγίου Δημητρίου διοργανώνει αυτοοργανωμένα μαθήματα αλληλεγγύης και δημιουργική απασχόληση παιδιών, λειτουργεί κοινωνικό φαρμακειο και προμηθευτικό συνεταιρισμό, κινητοποιείται ενάντια στις διακοπές ρεύματος στις γειτονιές. Η Ανοιχτή Συνέλευση για την διεκδίκηση του ασυρμάτου παρεμβαίνει με πολιτιστικές δραστηριότητες και εργαστήρια. Στο χώρο του ασυρμάτου λειτουργεί και το Αυτοδιαχειριζόμενο Ωδείο.  Η Λαϊκή Επιτροπή Αγίου Δημητρίου με το σύνθημα καμία λαϊκή οικογένεια χωρίς φαΐ-ρεύμα-θέρμανση-φάρμακο οργανώνει την αγωνιστική απάντηση και την ταξική αλληλεγγύη παντού.
Δίκτυο Αλληλεγγύης Αγίου Δημητρίου "η πράξη". Θουκυδίδου 57. Με τρόφιμα, φάρμακα.
, ρούχα, δανειστική βιβλιοθήκη, κινηματογραφικές προβολές, μουσικές εκδηλώσεις.
3. Δομές με την ευθύνη λειτουργίας από την εκκλησία
Σε όλους τους Ιερούς Ναούς του Δήμου μας με πρωτοβουλία των ενοριακών επιτροπών λειτουργούν δομές αλληλεγγύης.
Αναλυτικές Πληροφορίες για όλα τα παραπάνω βρίσκονται ΕΔΩ
Αθανάσιος  Βάσιος

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου