Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

12:14 π.μ.




                Η δική μας αντίληψη, ως γνωστόν, για το σύνθημα «αθλητισμός για όλους» περιλαμβάνει τρεις άξονες: α) Ο αθλητισμός στο σχολείο, β) Ο αγωνιστικός σωματειακός αθλητισμός και γ) Ο αθλητισμός ως φυσική άσκηση και δικαίωμα όλων των πολιτών.

        Οι ανάγκες που απορρέουν από τους δύο πρώτους άξονες μπορούν να ικανοποιηθούν σήμερα από το αξιόλογο επίπεδο που βρίσκονται οι αθλητικές υποδομές στην Πόλη μας. Σημειώνουμε ότι στην Πόλη μας λείπει μόνο κολυμβητήριο. Ο αριθμός των μαθητών και των αθλούμενων στα σωματεία είναι περιορισμένος. Έτσι, τόσο τα προπονητικά προγράμματα όσο και οι αγώνες διαφόρων πρωταθλημάτων και αθλητικών εκδηλώσεων μπορούν να χωρέσουν στον ωφέλιμο χρόνο που διαθέτουν οι αθλητικές υποδομές στην πόλη μας με ένα ορθολογικό τρόπο διαχείρισης του χρόνου.

       Το πρόβλημα προκύπτει με τον τρίτο άξονα, ο αθλητισμός ως φυσική άσκηση και δικαίωμα όλων των πολιτών.

       Ο άξονας αυτός αφορά όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες. Τι κάνουμε; Επαρκεί η αθλητική υποδομή στην πόλη μας; Πώς διαχειριζόμαστε το χρόνο ανάμεσα στα σωματεία και την ανάγκη άθλησης των πολιτών; Πόσο εξαρτάται η ανάγκη για άθληση όλων των πολιτών από τις υπάρχουσες αθλητικές υποδομές;

      Οποιαδήποτε οργάνωση και διαχείριση του χρόνου και αν κάνουμε, είναι προφανές ότι οι υπάρχουσες αθλητικές υποδομές θα μπορούσαν να ικανοποιήσουν ένα μικρό κομμάτι της ζήτησης για  υπηρεσίες άθλησης από τους πολίτες.

      Ο σχετικά περιορισμένος χρόνος που  είναι διαθέσιμες οι υπάρχουσες αθλητικές υποδομές του Δήμου θα αξιοποιείται από τους δημότες ομαδικά και όχι εξατομικευμένα: διοργάνωση πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου(5Χ5), μπάσκετ, καινοτόμα προγράμματα για την Τρίτη Ηλικία, προγράμματα για άτομα με αναπηρία κτλ.

     Σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες η ανάγκη για φυσική άσκηση όλων των πολιτών, κατά κανόνα, ικανοποιείται σε υπαιθρίους χώρους. Σε περιαστικά δάση, σε πάρκα, σε πεζόδρομους, σε μικρούς αθλητικούς χώρους διάσπαρτους στον αστικό ιστό της πόλης.

     Στην Πόλη μας έχουμε την τύχη να υπάρχει ο Ασύρματος. Το δικό μας όραμα είναι να γίνει ένα πάρκο στα πρότυπα του άλσους της Νέας Σμύρνης. Καθημερινά εκατοντάδες πολίτες ακόμα και από την Πόλη μας επιλέγουν το Άλσος  για να ικανοποιήσουν την ανάγκη  φυσικής  άσκησης.

    Οι ακόλουθες προτάσεις μπορούν να συμβάλουν στην επίτευξη του στόχου για φυσική άσκηση όλων των δημοτών:

·         Να συνδεθούν μικρές πλατείες που δεν απέχουν πολύ μεταξύ τους με πεζόδρομους, ένα ασφαλές περιβάλλον για περιπάτους αναψυχής και άσκησης.

·         Να διατηρούνται καθαρά και σε καλή κατάσταση όλα τα ανοικτά γήπεδα στην πόλη μας και να είναι προσβάσιμα δωρεάν στους πολίτες.

·         Να δημιουργηθούν νέα, μικρά ανοικτά γήπεδα όπου υπάρχουν ακόμα ελεύθεροι χώροι.

·         Να καθιερωθούν πάνδημοι αγώνες δρόμου, δύο φορές το χρόνο, με τη συμμετοχή πολιτών κάθε ηλικίας, κατά μήκος της κεντρικής μας λεωφόρου.

·         Να διεκδικήσουμε μαζί με τους Δήμους Αλίμου, Αργυρούπολης-Ελληνικού και Γλυφάδας την αξιοποίηση του χώρου του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού από το δημόσιο και τη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου. Η Ευρώπη(ΕΚΤ) και  η Αμερική(ΔΝΤ) μας υποδεικνύουν με εκβιαστικό τρόπο τι πρέπει να κάνουμε με το πρώην αεροδρόμιο (ξεπούλημα σε ιδιωτικά συμφέροντα). Οι ίδιοι εδώ και πολλά χρόνια έχουν εξασφαλίσει  στις πρωτεύουσες των χωρών τους υπέροχα πάρκα, όπου χιλιάδες πολίτες  απολαμβάνουν καθημερινά τις χαρές της άσκησης και της ψυχαγωγίας. Το πρώην αεροδρόμιο απέχει μόλις 10 λεπτά από την πόλη μας, γι αυτό μας αφορά άμεσα.

Ένα τέτοιο πλέγμα εφαρμοσμένης πολιτικής και διεκδικήσεων μπορεί να υλοποιήσει το στόχο για άσκηση και αθλητισμό για όλους.
               

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου