Τρίτη, 11 Μαρτίου 2014

8:46 μ.μ.
Οικονομικό σκάνδαλο, περιβαλλοντικό έγκλημα και πολεοδομικό τερατούργημα χαρακτήρισε τη σχεδιαζόμενη επένδυση στο Ελληνικό η υποψήφια περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, μιλώντας απόψε σε συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Αργυρούπολη.
Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ με μια σειρά νομικές ρυθμίσεις προσπαθούν να «δέσουν τα χέρια της επερχόμενης κυβέρνησης». Όπως εξήγησε η κ. Δούρου, η επένδυση συνιστά οικονομικό σκάνδαλο διότι «ξεπουλιέται αντί πινακίου φακής, στην πραγματικότητα δωρίζεται, το μεγαλύτερο μητροπολιτικό πάρκο της Ευρώπης». Κι αυτό, όπως υποστήριξε, διότι όλα δείχνουν ότι θα πουληθεί αντί 500 εκατ. ευρώ, όταν το υπουργείο Οικονομικών είχε εκτιμήσει την αξία του σε 5 δισ. ευρώ το 2008 και σε 1,27 δισ. ευρώ το 2013. Το δε τίμημα, σημείωσε, θα καταβληθεί σε βάθος χρόνου, με το 74% σε βάθος 15ετίας.

Συγχρόνως, συμπλήρωσε, το ελληνικό Δημόσιο θα επιβαρυνθεί με την κατασκευή όλων υποβοηθητικών έργων (κατασκευή δικτύων, σταθμών ενέργειας, υπογειοποίηση της λεωφόρου Ποσειδώνος) και με το κόστος μετεγκατάστασης των φορέων που στεγάζονται σήμερα στις υποδομές του Ελληνικού. Η συνολική επιβάρυνση του Δημοσίου, είπε, αποτιμάται σε τουλάχιστον δυο δισ. ευρώ. «Με άλλα λόγια», τόνισε ,«το Δημόσιο είναι οικονομικά διπλά χαμένο». Περιβαλλοντικό έγκλημα διαπράττεται, σημείωσε η υποψήφια περιφερειάρχης, διότι ετοιμάζεται η τσιμεντοποίηση του μεγαλύτερου τμήματος του Ελληνικού, αφού δεν διασφαλίζεται ότι τα 2.000 στρ. θα γίνουν δημόσιο πάρκο υψηλού πρασίνου. Μιλώντας ειδικά για τον καίριο ρόλο που διαδραματίζει η Περιφέρεια Αττικής, επέκρινε το Περιφερειακό Συμβούλιο διότι «έδωσε το πράσινο φως» στο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας/Αττικής 2012, που προβλέπει μόλις 2.000 στρ. πρασίνου από τα συνολικά 6.300 και μάλιστα χωρίς να τα ορίζει ως υψηλό πράσινο.
Την ίδια στιγμή, επισήμανε, ο ανάδοχος θα εκμεταλλεύεται το Ελληνικό και την παραλία του Αγίου Κοσμά για τα επόμενα 99 χρόνια. Επίσης, χαρακτήρισε το σχεδιαζόμενο έργο πολεοδομικό τερατούργημα, διότι ο ανάδοχος θα μπορεί να κατασκευάσει υποδομές στο 30% της παραλιακής ζώνης ή του πρώην αεροδρομίου, αφήνοντας την υπόλοιπη έκταση αναξιοποίητη. Αναφερόμενη στις νομικές ρυθμίσεις, έφερε ως παράδειγμα ότι η κυβέρνηση έχει ψηφίσει διάταξη, σε νομοσχέδιο για τον ΕΟΠΠΥ, σύμφωνα με την οποία το Δημόσιο θα συνυπογράφει με το ΤΑΙΠΕΔ τις συμβάσεις και θα είναι υπόλογο για τις όποιες καθυστερήσεις στην επένδυση.
Αυτό σημαίνει, υποστήριξε, ότι «αν για παράδειγμα η Αρχαιολογική Υπηρεσία εντοπίσει αρχαιότητες, κάτι που είναι βέβαιο ότι θα συμβεί, το Δημόσιο και το ΤΑΙΠΕΔ θα πρέπει να αποζημιώσουν τις επενδυτές για την καθυστέρηση της επένδυσής τους». Υπογράμμισε ότι οι συνθήκες υπό τις οποίες επιχειρείται το «ξεπούλημα» είναι νομικά αίολες και αναφερόμενη ειδικά στις προσφορές για την εκμετάλλευση, σημείωσε ότι μεταξύ των φερόμενων τριών εταιρειών που έχουν επιδείξει ενδιαφέρον, η μία εταιρεία ήταν υπό πτώχευση πριν από ενάμισι χρόνο, η άλλη δεν επικοινώνησε επί τρεις μήνες και ο διαγωνισμός διεξάγεται με έναν μόνο διαγωνιζόμενο. «Δεν πρόκειται πλέον περί διαγωνισμού, αλλά περί άγονου διαγωνισμού» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η κ. Δούρου τάχθηκε υπέρ της αξιοποίησης της πρότασης του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Υποστήριξε ότι με την κατάλληλη πολιτική βούληση, η Περιφέρεια Αττικής μπορεί να υλοποιήσει αυτό σχέδιο αξιοποιώντας ευρωπαϊκά προγράμματα. Η πρόταση του ΕΜΠ, διευκρίνισε, περιλαμβάνει επανάχρηση των υπαρχόντων κτιρίων, αξιοποίηση των υπαρχουσών λειτουργιών και εφαρμογή ήπιων χρήσεων που μπορεί να είναι συμβατές με το πάρκο και ανταποδοτικές ώστε να καλύπτεται η βιωσιμότητά του.
Οι χρήσεις αυτές, ανέλυσε, σχετίζονται με τον Αθλητισμό, τον Πολιτισμό, την Έρευνα, την Εκπαίδευση, την Πρόνοια, την αναψυχή, τη διοίκηση, τις υπηρεσίες και το τοπικό εμπόριο. «Όμως για να υλοποιηθεί αυτή η λύση δεν αρκεί η κινητοποίηση ενός κόμματος ή ενός φορέα ή μιας ομάδας πολιτών. Χρειάζεται η συντονισμένη δράση της κοινωνίας, των πολιτών, των φορέων της, των θεσμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η συσπείρωσή τους σε ένα κοινό μέτωπο» επισήμανε ολοκληρώνοντας την ομιλία της.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου