Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

2:13 μ.μ.


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ «ΜΕΤΕΧΩ» ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ DEBATE ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΗΥΘΥΝΕ Η
ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΗ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ


Σχετικά με την πρόσκληση σε debate μεταξύ των Υποψηφίων Δημάρχων των συνδυασμών που διεκδικούν τη Δημαρχία του Αγίου Δημητρίου στις προσεχείς εκλογές, η οποία προήλθε από την κ. Ανδρούτσου (απερχόμενη Δήμαρχο), θα θέλαμε να σχολιάσουμε τα ακόλουθα:

«Η πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση έχει υποστεί μείωση πάνω από 60% των θεσμοθετημένων πόρων της και έχει οδηγηθεί σε πραγματική οικονομική ασφυξία. 
 Οι μνημονιακές πολιτικές οδηγούν 
-στην κατάργηση και την υποβάθμιση των κοινωνικών υπηρεσιών, όπως οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, το πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι», τα ΚΑΠΗ, τα Δημοτικά ιατρεία, 
-σε απολύσεις ή διαπιστωτικές πράξεις που οδηγούν σε αυτές, σε διαθεσιμότητα των εργαζομένων και μετατροπή της Αυτοδιοίκησης σε βασίλειο της ελαστικής απασχόλησης με «δανεικούς» εργαζόμενους από ΜΚΟ, ολιγόμηνες συμβάσεις κτλ. 
Τα παραπάνω, καταλήγουν σε υπονόμευση της αυτονομίας των ΟΤΑ με το λεγόμενο Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας που στοχεύει στην υποταγή των δημοκρατικών αποφάσεων στους κανόνες της νεοφιλελεύθερης οικονομίας με στόχο η δημόσια και δημοτική περιουσία και κάθε κοινωνικό αγαθό να ιδιωτικοποιηθούν.

Τα παραπάνω προβλήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης δεν είναι «ουδέτερα», αλλά πρωτίστως πολιτικά. Οι αποφάσεις του Δημάρχου είναι πολιτικές και δεν μπορούν να ισχυρίζονται, όπως η κυρία Ανδρούτσου, αλλά και άλλοι συνδυασμοί, ότι δεν πρέπει να «πολιτικοποιηθεί» η μάχη των εκλογών, «φορώντας το κοστούμι του ανεξάρτητου», ζητώντας να «ξεχάσουν» οι δημότες το πρόσφατο παρελθόν τους.
Το μόνο που επιδιώκουν αυτοί που τα λένε είναι η αναπαραγωγή του ίδιου «σάπιου» συστήματος, με τα ίδια και τα ίδια πρόσωπα, και έτσι, θέλοντας ή μη, συμβάλλουν στο μέγιστο βαθμό στο να επιβαρύνεται η καθημερινότητα των δημοτών και να επιδεινώνονται τα προβλήματα που τους αφορούν.»
(στοιχεία από τις θέσεις μας).

Η πρόσκληση σε διάλογο μεταξύ υποψηφίων και η αντιπαράθεση απόψεων σε προγραμματικό επίπεδο, τουλάχιστον για εμάς που οι περισσότεροι προερχόμαστε από το χώρο της Αριστεράς, είναι επιθυμητή, επειδή ο διάλογος αποτελεί για εμάς βασική αρχή. Παράλληλα, όμως, τονίζουμε την αντίθεσή μας στο «δημαρχοκεντρικό» σύστημα της ΤΑ που αντικειμενικά επιδιώκει να «αναδείξει» η πρόσκληση αυτή.

Η άποψή μας για τη συγκεκριμένη πρόταση είναι ότι η απερχόμενη Δήμαρχος «διαπρέπει», ή τουλάχιστον κάνει τα «αδύνατα - δυνατά…» για να διαπρέψει, στην επικοινωνιακή διαχείριση της πολιτικής της, ενώ η δική μας αντίληψη είναι εντελώς διαφορετική. Συμφωνούμε στο διάλογο, αλλά όχι με «επικοινωνιακούς ελιγμούς» και όχι με «στημένους» όρους που απονευρώνουν και ουδετεροποιούν τις αιχμηρές απόψεις.

Η Ριζοσπαστική - Οικολογική Κίνηση Πολιτών «ΜΕΤΕΧΩ» έχει καταθέσει και θέσει στην κρίση των δημοτών μας ολοκληρωμένο πρόγραμμα, το οποίο μπορεί να το προμηθευτεί ο καθένας από τα εκλογικό μας κέντρο στην πλατεία Άρη Βελουχιώτη, με το οποίο ευελπιστεί να συμβάλει στην εξυπηρέτηση των αναγκών της Πόλης μας και δεν υπεκφεύγει απέναντι σε διαδικασίες διαλόγου και επιχειρημάτων.

Έχοντας υπόψη τα παραπάνω, και μετά από συλλογική συζήτηση των μελών του «ΜΕΤΕΧΩ», αποφασίσαμε να καλέσουμε εμείς την κυρία Ανδρούτσου σε debate, μαζί με όλους τους άλλους υποψηφίους δημάρχους, στους οποίους απευθύνεται επίσης η πρόσκληση αυτή, με θέμα την εφαρμογή του «Καλλικράτη», και τη μνημονιακή πολιτική στην αυτοδιοικηδη.

Προτείνουμε στο debate την παραπάνω θεματολογία, για να κατανοήσει ο λαός του Αγίου Δημητρίου πώς θα κληθεί, αν συνεχιστούν αυτές οι πολιτικές, να πληρώνει από την τσέπη του για κοινωνικές δαπάνες, παραδείγματος χάριν για παιδικούς σταθμούς κτλ…

Η περικοπή των πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πάνω από 60% προέρχεται από τον παραπάνω νόμο, τον «Καλλικράτη», του οποίου η απερχόμενη Δήμαρχος ήταν και είναι ένθερμη οπαδός, του νόμου «νεκροθάφτη» δηλαδή για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και από τις μνημονιακές επιλογές στην Αυτοδιοίκηση.

Επισημαίνουμε ότι οι περισσότερες από τις προγραμματικές διεκδικήσεις των υποψηφίων συνδυασμών είναι από αδύνατες έως έωλες, αν συνεχιστεί αυτή η υποχρηματοδότηση της ΤΑ και η γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης που στηρίζεται από την μέχρι σήμερα πλειοψηφία των αιρετών στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, μεταξύ των οποίων και ο συνδυασμός της κυρίας Ανδρούτσου, και το λέμε αυτό για να μην κοροϊδεύουμε τον κόσμο λέγοντας «λόγια του αέρα».

Σε περίπτωση αποδοχής της πρόσκλησής μας, τα τεχνικά ζητήματα της υλοποίησης, θα συζητηθούν λεπτομερώς.


Για την Ριζοσπαστική-Οικολογική Κίνηση Πολιτών Αγίου Δημητρίου «ΜΕΤΕΧΩ»


ο Υποψήφιος Δήμαρχος
Βασίλης Κουτσοβασίλης

http://metexo.blogspot.gr – 
http://facebook.com/metexo
E-mail: metexo.agdimitrios@gmail.com


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου