Κυριακή 11 Μαΐου 2014

6:46 μ.μ.



ΗΛΘΕ Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Του   Νικου    Καιμακη
υποψηφίου δημοτικού σύμβουλου 


Σε μια εβδομάδα οι Έλληνες πολίτες ψηφίζουν για να αναδείξουν δημοτικές αρχές σε τριακόσιους πέντε Δήμους ανά την Ελλάδα.
Οι εκλογές πραγματοποιούνται σε συνθήκες μιας πολύμορφης οικονομικής, κοινωνικής, πολιτιστικής και ανθρωπιστικής κρίσης, που μαστίζει τη χώρα, το μέγεθος και η έκταση της οποίας μπορεί να συγκριθεί μόνο με την περίοδο της κατοχής παρά τις προσπάθειες των συστημικών δυνάμεων να την παρουσιάσουν ως «success story».

Μπορεί σήμερα να μην μαζεύουμε πτώματα από τους δρόμους αλλά τα ψυχικά τραύματα στο κοινωνικό σώμα είναι βαρύτατα, συνοδεύονται από συνθήκες εξαθλίωσης εκατομμυρίων ανθρώπων, ενώ το οικονομικό κόστος στην κοινωνία είναι καθολικό και δυσβάσταχτο. Ξεκινά από τα νήπια που έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους, από τις συνθήκες φτωχοποίησης των δύο τρίτων της ελληνικής κοινωνίας, από το 1,5 εκατομμύριο ανέργους εκ των οποίων το ένα εκατομμύριο είναι νέοι άνθρωποι, από τα 2,7 εκατομμύρια ανθρώπων της τρίτης ηλικίας, που έχουν αναλάβει το κύριο βάρος της αλληλεγγύης των γενεών, με το πενιχρό και πετσοκομμένο εισόδημά τους, σε βάρος της ζωής και της ύπαρξή τους.
Το «σοκ και δέος» που προκαλούν οι συνθήκες αυτές, είναι αυτονόητο σε ποιούς πρέπει να χρεωθεί. Σε εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις που όλη την μεταπολιτευτική περίοδο διαχειρίστηκαν την εξουσία και τα πολιτικά πράγματα, μέχρι τα σημερινά διαρκή μνημόνια, δηλαδή στο ΠΑΣΟΚ και στη Ν.Δ. Όπως δείχνει η δυναμική των εξελίξεων καλείται τώρα Ο ΣΥΡΙΖΑ, που στην περίοδο της κορύφωσης της κρίσης, το ξεκάθαρο μήνυμα του της ανάληψης κυβερνητικής ευθύνης αν το θελήσει ο ελληνικός λαός, συσπείρωσε γύρω του 1,5 και πλέον εκατομμύριο πολίτες, επιχειρεί τώρα, πάλι με περίσσεια ευθύνης, να βγάλει «τα κάστανα από τη φωτιά», να καταργήσει τα μνημόνια και τους τετρακόσιους εφαρμοστικούς νόμους που τα συνοδεύουν, και να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Αυτό είναι το επίδικο πρόταγμα, μπροστά στις τρεις εκλογικές αναμετρήσεις.
Έτσι στο πεδίο των δημοτικών αναμετρήσεων, εμφανίζεται ένα περίεργο κοινωνικοπολιτικό φαινόμενο, που επιχειρεί να ανατρέψει την μέχρι σήμερα παραδοσιακή πρακτική επικοινωνίας των υπαρκτών πολιτικών δυνάμεων στις τοπικές κοινωνίες και στις εκλογικές αναμετρήσεις. Όλοι οι συνδυασμοί των κομμάτων, προσεγγίζουν τους Έλληνες πολίτες άνδρες και γυναίκες, με ριζικά διαφορετικό τρόπο από αυτόν που χρησιμοποιούσαν στο παρελθόν.
Από τη μία οι συστημικές δυνάμεις έχουν επιστρατεύσει δέντρα, ποτάμια, λίμνες, χρυσές αυγές και χρυσές κότες, και ότι άλλο είδος καμουφλάζ κυκλοφορεί, για να καλύψουν το αποκρουστικό πολιτικό προφίλ τους, ακριβώς επειδή γνωρίζουν πολύ καλά, ότι αφού ευθύνονται για το χάλι της χώρας, αν δεν κρυφτούν, δεν θα μπορέσουν να κοροϊδέψουν ξανά τις τοπικές κοινωνίες.
Από την άλλη όχθη η Ριζοσπαστική Αριστερά ο ΣΥΡΙΖΑ, μπροστά στην αποκρουστική ανθρωπιστική κρίση που μαστίζει την ελληνική κοινωνία, την πλήρη εξαθλίωση της «Καλλικράτειας» τοπικής αυτοδιοίκησης, το μεγάλο έλλειμμα αλληλεγγύης που επικρατεί σε όλες τις τοπικές κοινωνίες και μπροστά στον κίνδυνο να λειτουργήσουν τα παντός είδους καμουφλάζ, που επινοούν οι κατεστημένες δυνάμεις, για να υφαρπάξουν για μια ακόμη φορά τη ψήφο του ελληνικού λαού, παραμέρισε προσωρινά τις διακριτές αρχές του και επιδιώκει και αυτός μια ριζικά διαφορετική προσέγγιση των εκλογών της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης.
Ο ελληνικός λαός υπό συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης πρέπει με τη ειλικρινή και πειστική συμβολή του ΣΥΡΙΖΑ, να κατανοήσει ότι η πρόταση εξουσίας που του απευθύνει, για μια θετική διέξοδο από την κρίση και ένα βαθύ οικονομικό και κοινωνικό μετασχηματισμό, πρέπει να απαντηθεί από όλους τους έλληνες και τις ελληνίδες με τη ψήφο τους. Στο ερώτημα αυτό οι δυνάμεις της διαχείρισης της εξουσίας και τα ακροδεξιά εξαπτέρυγά τους κρύβονται και διαβάλλουν με κάθε τρόπο το ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το ΚΚΕ απαντάει με ένα ξερό όχι και επιτίθεται και αυτό στον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως επιμένει, ζητάει από τον ελληνικό λαό να απαντήσει με την ψήφο του, αν το επιθυμεί, να διαχειριστεί υπεύθυνα τη λαϊκή εντολή που θα του αναθέσει. Προφανώς όχι μόνος του, με απλή ανάθεση ψήφου, αλλά με μια πολύ-επίπεδη, ουσιαστική και ει δυνατόν κριτική συμπαράσταση και συμμετοχή του λαού στα κοινά.
Το μήνυμα αυτό που απευθύνει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν χωράει στις πολιτικές αναφορές τοπικο-αυτοδιοικητικού χαρακτήρα, τις υπερβαίνει και συμπυκνώνεται στο σύνθημα «Ήρθε η ώρα της Αριστεράς». Έτσι και ο ΣΥΡΙΖΑ αποκλίνει και αυτός με τη σειρά από τις κλασικές πολιτικές πρακτικές του, που αφορούν στις τοπικές κοινωνίες και στις δημοτικές εκλογές.
Επειδή όλα όσα αναφέρθηκαν προσμοιάζουν ως θεωρητικές αναζητήσεις, το παράδειγμα των έξη δημοτικών παρατάξεων που κατέρχονται στις δημοτικές εκλογές στο Δήμο του Αγίου Δημητρίου είναι εξόχως χαρακτηριστικό και επιβεβαιώνει τα προαναφερθέντα. Από τις έξη παρατάξεις που διεκδικούν την ψήφο των δημοτών, οι τέσσερις κρύβονται και δηλώνουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο «ανεξάρτητοι» Η ριζοσπαστική-οικολογική κίνηση ΜΕΤΕΧΩ έχει επισήμως τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και η Λαϊκή Συσπείρωση έχει τη στήριξη του ΚΚΕ.
Από όλα τα παραπάνω βγαίνει αβίαστα ένα και μοναδικό συμπέρασμα. Δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτε σε αυτό τον βασανισμένο τόπο αν δεν γίνει τώρα, δημοκρατική ανατροπή, σε τοπικό κατ’ αρχήν επίπεδο, σε περιφερειακό στη συνέχεια, σε ευρωπαϊκό τη δεύτερη Κυριακή, και σε πολιτικό, στο άμεσο μέλλον που έρχεται, για να υπάρξει μια νέα δυναμική κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ για την ανατροπή πρώτα στο Δήμο μας, μετά στην Ελλάδα και τελικά την αλλαγή στην Ευρώπη.



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου