Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

11:33 π.μ.
1


* του Στράτου Μόρφη

Οι δημοτική αρχή την τελευταία τετραετία επέλεξε το ρόλο του παρατηρητή.
Κατά τη διάρκεια της τρέχουσας θητείας της από το 2011 μέχρι σήμερα, οι πόροι για την αυτοδιοίκηση έχουν μειωθεί πάνω από 60%, ελάχιστα έργα προγραμματίζονται και υλοποιούνται πλέον, και μάλιστα χωρίς σοβαρό σχεδιασμό, ενώ παράλληλα μια σειρά από υπηρεσίες κλείνουν ή βρίσκονται στο μεταίχμιο φθοράς και αφθαρσίας. Έτσι, ενδεικτικά, εκτός άλλων αναφέρω, ο δήμος δεν διαθέτει πια σχολικούς φύλακες ή δημοτική αστυνομία, και αναρωτιέται κάθε χρόνο αν το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» θα συνεχίσει τη λειτουργία του κλπ, κλπ.
Tην κατάσταση αυτή για το παρόν και το μέλλον της αυτοδιοίκησης την ξόρκισαν βέβαια όλοι όσοι βρέθηκαν σε θέσεις ευθύνης αυτά τα χρόνια, λίγοι όμως πάλεψαν να την εμποδίσουν. Περιφερειάρχες (είναι προ των πυλών, η ανατροπή του σάπιου συστήματος με την Ρένα Δούρου), δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι –οι εκπρόσωποι του λαού δηλαδή στο τοπικό επίπεδο– έβλεπαν σιωπηλοί τα «τρένα να περνούν» ή άλλες φορές «ανακοίνωναν» την !!!αντίθεσή τους για ….. Άλλωστε οι ίδιοι δεν είχαν να φοβηθούν τίποτε σε προσωπικό επίπεδο από την κρίση – αντίθετα είχαν να ωφεληθούν πολλά από τη διαχείρισή της. Ή ίσως γιατί έχοντας επί χρόνια προετοιμάσει το έδαφος για να προωθηθούν οι πολιτικές του νεοφιλελευθερισμού, δεν είχαν τίποτα να πουν.
Και ενώ λοιπόν όλοι παραδέχονται ότι η αυτοδιοίκηση καταρρέει, έχουμε το παράδοξο οι περισσότερες παρατάξεις να κατεβαίνουν στις δημοτικές εκλογές όχι για να αλλάξουν τα πράγματα, όχι για να τη σώσουν, αλλά για να διαχειριστούν την καταστροφή, υποδυόμενοι κάποιοι τους «ανεξάρτητους» και κάποιοι τους «ακομμάτιστους», πιστεύοντας ότι ο κόσμος (που έχει και τις ευθύνες του, εδώ που τα λέμε) ξεχνάει έτσι εύκολα.
«Είμαστε εδώ για να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε», λένε, «με τα ελάχιστα μέσα που μας δίνει η πολιτεία», σπεύδουν να συμπληρώσουν. Όταν όμως η πολιτεία έχει διακηρυγμένο στόχο να μην αφήσει τίποτε όρθιο, αυτό απλώς σημαίνει «είμαστε εδώ για να απαλύνουμε την πτώση».
«Είμαστε εδώ ώστε στο πλαίσιο του νόμου να προστατέψουμε την περιουσία και το προσωπικό των δήμων από τις ιδιωτικοποιήσεις», λένε. Όταν όμως η Βουλή έχει αυτοκαταργηθεί με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και το ξεπούλημα έχει γίνει νόμος, αυτό απλώς σημαίνει «Μη στηρίζεστε σε μας. Αν αλλάξει κάτι θα αλλάξει από αλλού». Και έχουν το …θάρρος μετά και μας λένε ότι πολιτικοποιούμε τις εκλογές, που ούτως ή άλλως είναι πολιτικοποιημένες από μόνες τους.


Να ξαναορίσουμε την αυτοδιοίκηση


Οι δημοτικές κινήσεις της ριζοσπαστικής αριστεράς έχουμε μια πολύ διαφορετική αντίληψη για τα πράγματα. Θέλουμε να είμαστε αυτό το «αλλού». Πιστεύουμε, ή πρέπει να πιστεύουμε όλοι, ότι η συμμετοχή στις δημοτικές εκλογές και η διεκδίκηση της δημοτικής αρχής έχει σήμερα νόημα μόνο αν επιθυμείς να αλλάξεις τη ροή των πραγμάτων, μόνο αν πιστεύεις ότι τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν. Δεν έχει κανένα απολύτως νόημα αν θέλεις απλώς να διαχειριστείς το υπάρχον.
Στο σημείο αυτό πρέπει να είμαστε σαφείς. Δεν υποτιμάμε καθόλου τη διαχείριση και την αποτελεσματική λειτουργία των βασικών υπηρεσιών του δήμου, όπως για παράδειγμα η καθαριότητα. Θεωρούμε όμως ότι η αποτελεσματική τους λειτουργία είναι το ελάχιστο που οφείλει να κάνει μια δημοτική αρχή, οποιασδήποτε πολιτικής απόχρωσης. Αν είναι λοιπόν να θεωρήσουμε ότι το μόνο που χρειαζόμαστε είναι καλούς προϊσταμένους των δημοτικών υπηρεσιών, τότε ας «προσλάβουμε» απλώς μερικούς ικανούς διευθυντές. Δεν χρειάζονται ούτε εκλογές ούτε περιττά έξοδα.
Η δική μας πρόταση εμπνέεται και διαπνέεται σε όλες της τις πτυχές από την ακριβώς αντίθετη πεποίθηση. Αν υπάρχει μια στιγμή που η αυτοδιοίκηση πρέπει να αποκτήσει μια ουσιαστική στρατηγική είναι τώρα. Αν υπάρχει μια στιγμή που πρέπει να ξεχάσουμε την πεπατημένη και να ανακαλύψουμε ένα καινούριο νόημα για την τοπική αυτοδιοίκηση, είναι σήμερα.
Για να αλλάξουμε τον στρατηγικό προσανατολισμό της αυτοδιοίκησης πρέπει να ξαναδούμε τη μεγάλη εικόνα. Χρειαζόμαστε δημοτικές αρχές που θα τολμήσουν να συναντηθούν με τους πολίτες για να δώσουν νέες απαντήσεις στις νέες συνθήκες που έχει δημιουργήσει η κρίση. Δημοτικές αρχές που θα αποτελούν οργανικό κομμάτι ενός πλατιού δικτύου δήμων σε όλη τη χώρα και οι οποίες θα συντονίσουν τις δυνάμεις τους, θα σχεδιάσουν από κοινού νέους θεσμούς και νέες λειτουργίες, αλλά και θα αντιπαρατεθούν με την κυβέρνηση προκειμένου να τις επιβάλουν. Δήμους που θα έχουν κορμό της δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς αλλά θα συσπειρώνουν και κάθε άνθρωπο που έχει γνώμονα τις αξίες της δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης και της ισότητας και θα θέλει να συμβάλει στην κοινή προσπάθεια.
Αυτοί οι δήμοι λοιπόν θα αρχίσουν να αξιοποιούν τις χαμένες δημιουργικές δυνάμεις της χώρας μας και να υλοποιούν εδώ και τώρα την εναλλακτική οργάνωση των κοινωνιών μέσα και μετά την κρίση. Και κάνοντάς αυτό, δημιουργώντας σήμερα το πρόπλασμα του αύριο, ερχόμενοι σε αντιπαράθεση με την κυβέρνηση όχι για να προστατέψουν κεκτημένα αλλά για να υπερασπιστούν τις καινούριες δομές που θα οικοδομήσουν, θα την αποσταθεροποιήσουν φέρνοντας πιο κοντά την οριστική πτώση της μνημονιακής πολιτικής και στηρίζοντας ενεργά μια διαφορετική κυβέρνηση που θα αναλάβει να αλλάξει τη χώρα.


Αυτό συμπυκνώνει το τι διακυβεύεται σε αυτές τις εκλογές. Και οι δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς είναι στους περισσότερους δήμους οι μόνες που θέλουν και μπορούν να το κάνουν πράξη. Γιατί είναι οι μόνες δημοτικές κινήσεις που δεν πιστεύουν ότι τίποτε δεν μπορεί να αλλάξει και δεν αποδέχονται ότι ο μόνος ρόλος του δήμου είναι να αποτελεί εργαλείο της κρατικής πολιτικής. Είναι οι μόνες παρατάξεις που δεν βλέπουν τις δημοτικές εκλογές ως μια εθιμοτυπική διαδικασία για όσους αντιστέκονται στη μνημονιακή πολιτική, καταδικασμένοι μια ζωή στην αντιπολίτευση. Οι μόνες παρατάξεις που θέλουν να υλοποιήσουν ένα εναλλακτικό σχέδιο για την αυτοδιοίκηση ώστε αυτή να αρχίσει να εκφράζει την πολιτική βούληση των δημοτών και όχι να την καταστέλλει.


Γι’ αυτό και η ψήφος σε τέτοιες δημοτικές κινήσεις, σαν την ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ «ΜΕΤΕΧΩ» και τον Υποψήφιο Δήμαρχο ΒΑΣΙΛΗ ΚΟΥΤΣΟΒΑΣΙΛΗ είναι ψήφος που αθροίζεται με αντίστοιχες ψήφους σε όλη την Ελλάδα για τη δημιουργία ενός δυναμικού, ριζοσπαστικού και πλειοψηφικού πολιτικού ρεύματος ανατροπής. Ένα ρεύμα που όχι μόνο το έχουμε ανάγκη σήμερα περισσότερο από ποτέ, αλλά είναι και εφικτό να το δούμε να παίρνει σάρκα και οστά. Αυτό είναι που διακυβεύεται στις δημοτικές εκλογές!





* Ο Στράτος Μόρφης είναι πολίτης Μπραχαμίου

1 σχόλια:

  1. Σοβαρές και κρίσιμες επισημάνσεις και μακάρι να διαβαστούν από πολλούς. Ο Στράτος Μόρφης σίγουρα είναι Πολίτης Μπραχαμίου αλλά είναι και ένας ακούραστος ακτιβιστής πάνω στα προβλήματα της πόλης μας που γνωρίζει σε βάθος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή