Πέμπτη 1 Μαΐου 2014

10:54 π.μ.


Ελάχιστοι γνωρίζουν ότι ο ήρωας του αντιδικτατορικού αγώνα, ο Αλέκος Παναγούλης, λίγο πριν το θάνατό του την πρωτομαγιά του 1976, είχε επισκεφθεί την πόλη μας σε ανύποπτο χρόνο.

Εκείνη την εποχή οι ήπιες πολιτικές απόψεις ενός άνδρα, που αναμετρήθηκε πολλές φορές με το θάνατο, δεν ήταν και τόσο δημοφιλείς ανάμεσα στους νέους που έβγαιναν από την επτάχρονη δικτατορία έντονα ριζοσπαστικοποιημένοι.

Μία ομάδα φίλων οργάνωσε συγκέντρωση και συζήτηση γνωριμίας των νέων της Πόλης μας με τον Αλέκο Παναγούλη. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην καφετέρια "ΑΙΓΛΗ", απέναντι από το Δημαρχείο (που δεν υπήρχε τότε), στο σημερινό ζαχαροπλαστείο της "ΕΛΛΗΣ".

Ενώ όλοι ανέμεναν κοσμοσυρροή από την παρουσία του ήρωα συμβόλου μιας ολόκληρης γενιάς, διαψεύστηκαν. Παραβρέθηκαν 15-20 άτομα, στην πλειοψηφία τους νέοι του "Ρήγα Φεραίου". Η συνεύρεση αυτή ήταν αποκαλυπτική για όσους νέους βρέθηκαν εκεί. Ο εκκρηκτικός και συνάμα μειλίχιος χαρακτήρας του ανδρός, το σπινθηροβόλο βλέμμα του, η ακαταμάχητη γοητεία του επιβεβαίωνανν κάθε στιγμή το μύθο που είχε υφανθεί γύρω από τη ζωή του και την προσωπικότητά του.

Η γλυκόπικρη αυτή ανάμνηση απασχόλησε έκτοτε πολλές φορές την παρέα εκείνη που συναντήθηκε με το φλογερό άνδρα. ΄Εθετε πάντοτε το ερώτημα: γιατί οι νέοι της Πολης μας αγνόησαν τον άνθρωπο σύμβολο;

Επαρκή απάντηση δεν έδωσε ποτέ κανείς. Εκείνη η στάση, πιθανότατα, πήγαζε από την προετοιμασία μιας αβυσσαλέας σύγκρουσης που επρόκειτο να ακολουθήσει. Ενος διχασμού που ακύρωνε το διάλογο και επιβράβευε την έξαψη των πολιτικών παθών. Που ισοπέδωνε συμβολα, προσωπα, αξίες. Ενός επίπλαστου σκηνικού για τη νομή της εξουσίας, που μάλλον ο Αλέκος Παναγούλης θα ήταν ασυμβίβαστος μαζί του.

Γιώργος Μανίκας

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου