Τετάρτη 6 Αυγούστου 2014

12:24 π.μ.



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

5/8/2014

Να μην απογυμνωθούν από αρμοδιότητες οι δήμοι,
στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων

Ανάμεσα στις πολλές ρυθμίσεις του νέου ενιαίου κώδικα αυτοδιοίκησης, που κατατέθηκε στη Βουλή και πρόκειται να αντικαταστήσει τον κώδικα δήμων και κοινοτήτων, υπάρχει μια που αποτελεί «τορπίλη» στις αρμοδιότητες των δήμων, στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Πιο συγκεκριμένα, η αρμοδιότητα των δήμων στη διαχείριση των απορριμμάτων περιορίζεται στη συλλογή και στη μεταφορά στερεών αποβλήτων.

Το πρόβλημα δεν βρίσκεται, τόσο, στην αφαίρεση μιας ακόμη αρμοδιότητας των δήμων, όσο στις σκοπιμότητες που αυτή υποκρύπτει. Και αυτές δεν είναι άλλες από:
  • την επιδίωξη να «απονομιμοποιηθούν» οι δήμοι που προσπαθούν να μειώσουν τον όγκο των σύμμεικτων απορριμμάτων, με πολιτικές διαλογής στην πηγή και ανάκτησης.

  • την περαιτέρω διευκόλυνση των σχεδίων πλήρους ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης των απορριμμάτων με το διαμελισμό και την εκχώρηση σε ιδιώτες μέρους της «παραδοσιακής» δραστηριότητας των δήμων και με την κατασκευή και λειτουργία, μέσω πολύχρονων ΣΔΙΤ, φαραωνικών εργοστασίων επεξεργασίας του συνόλου, σχεδόν, των απορριμμάτων σε σύμμεικτη μορφή. Τα σχέδια αυτά εξυπηρετούν συγκεκριμένα μεγαλοεργολαβικά συμφέροντα και θα έχουν ως αποτέλεσμα την κατακόρυφη αύξηση των δημοτικών τελών, χωρίς κανένα θετικό αποτέλεσμα.

Σε πλήρη αρμονία με τα παραπάνω είναι και η σκόπιμη, από την πλευρά της Πολιτείας, υποβάθμιση της ανακύκλωσης, με την αδιαφανή, σε βαθμό σκανδάλου, λειτουργία των λεγόμενων «Συστημάτων Εναλλακτικής Διαχείρισης».
Καταγγέλλουμε αυτήν την πολιτική και ζητάμε επανεξέταση του ρόλου και της λειτουργίας όλων των συστημάτων, από μηδενική βάση.

Καλούμε τη Δημοτική Αρχή και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αγίου Δημητρίου, τους αιρετούς των άλλων δήμων και των περιφερειών, την ΚΕΔ και την ΕΝΠΕ, να αντιδράσουν στην προωθούμενη ρύθμιση, αξιοποιώντας το θεσμικό τους ρόλο. Καλούμε, ταυτόχρονα, αυτοδιοικητικά σχήματα, την ΠΟΕ ΟΤΑ και τα σωματεία εργαζομένων στην αυτοδιοίκηση, φορείς και συλλογικότητες πολιτών σε μια πρωτοβουλία συστράτευσης, με στόχο:


  • να μη ψηφιστεί στη Βουλή η περικοπή των αρμοδιοτήτων των δήμων στη διαχείριση των απορριμμάτων


  • να δρομολογηθούν, άμεσα, όλες εκείνες οι αλλαγές, που θα διασφαλίσουν τους αναγκαίους πόρους και την ουσιαστική δυνατότητα των δήμων να εφαρμόσουν συστήματα αποκεντρωμένης διαχείρισης με έμφαση στη διαλογή στην πηγή, με κοινωνικό έλεγχο και διαφάνεια, σε όφελος των πολιτών και όχι των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων.




Γραφείο Τύπου & Επικοινωνίας «ΜΕΤΕΧΩ»


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου